26/08/2016

keledek goreng

As salam..

Nak update entry pasal cerita keledek goreng jer..
tak kisahlah cerita apa pun..janji makcik suka..
nak entry pasal masak best2..boleh jer tanya cik google..pastu masak..heheh
peel makcik ni..mana yang berkenan dengan selera..itulah yang di updet. Maklomlah nama pon dah makcik kan..selera masakan kampong juga yang berkenan di hati

Sebelum tu mari kita ambil tahu sikit apa dia khasiat yang ada dalam keledek..
secara ringkasnya..keledek mengandungi beberapa khasiat yang di perlukan olih tubuh kita..

- vitamin B6
- vitamin C
- vitamin D
- Zat besi
- magnesium
- Kalium
- Gula semula jadi
- karatenoid

ini sarapan sampingan ajer..
yang berat2 seperti nasi lemak, roti canai, nasi kerabu, mee/meehon, lontong...berselang seli setiap hari...hihih

 Selera orang moden..tapau pun sikit jer. Itu pun mak yang paksa tapau..saja nak bagi biasakan makan cara selera kampong. Asyik nak makan makanan bercheeese aje..mana nak kuat badan. Belum masuk 40an badan dah loheh tak ngancam kata orang dulu2..huhu
tengoklah orang dulu2..makanannya apalah sangatkan..tapi kuat dan sihat..umor 60an masih steady ajer..heheh


kisahnya..minggu lepas pergi ke Pagoh. nampak banyak gerai jual buahan di tepi jalan. kami berhenti ingin membeli buahan2 tempatan. Ternampak pulak banyak keledek ada di jual..fresh baru keluar dari ladang agaknya. keledek putih pulak tu.jarang sangat nampak keledek putih ada di jual kekitar shah alam.
saja beli beberapa ketul..terfikir nak buat kuih keria. 
sampai rumah..terbizi sampai tak sempat mengeriakan keledek tu.
makanya.. terjadilah keledek goreng je pagi ni..



1 comment:

  1. Dulu masa jaga arwah ayah yang kurang sihat, saya pernah meniaga keledek goreng juga.. hehehe..banyk jugak yang masuk ke perut time2 goreng tu

    ReplyDelete