13/11/2009

menu hari ni...

Hari ini takde urusan kat luar.Kita pun malas nak ikut papa pergi ke Lembaga Perlesenan kat PutraJaya..jadi duduk rumah lepak-lepak aje..sambil kemas-kemas rumah..selain bertenetlah..
Teringat bunga kunyit kita kat belakang rumah.Hari ini bolehlah petik..nak buat ulam..nak tau macamana rasanya..
Kalau ada ulam..mesti ada sambalnya.Dah lama tak buat sambal belacan..jadi hari ni nak buat untuk di cicah ngan ulam bunga kunyit..heheh
Kita..kalau buat sambal belacan..semua bahan di goreng dulu..dah biasa buat macamtuh.Lepas goreng semua bahan..baru tumbuk lumat.kalau buat cam ni boleh simpan lama dlm peti ais( jangan perah air asam liamu )masuk dlm bekas bertutup.bila2 nak makan dah siap sedia..
Bila nak makan baru perah air asam limau..

~ bunga kunyit yang dah siap nak dicuci ~


~semua bahan nak buat sambal dah di goreng ~


~ puding sagu cooktail ni semalam punya ~


~ ini aje menu kita makan tengahari tadi..makan utk dua org aje ~

Memang betul kata honey..sangat wangi bau kunyitnya bila kena kunyah..kita sorang aje yg makan..papa tak suka ulam.simpan sikit utk oya..nak bagi dia rasa ulam tu..

12 comments:

  1. salam kak rose..sy nak tanya sikit..puding sagu coktail akkak tu..sama ke caranya buatnya dgn fruits coktail ..sagu tu akak masukkan masa bile...kalau akak sudi & free email saya nor6403@yahoo.com saya pernah makan puding ni di satu majlis..sedapppp..saya biasa buat friuts cokctail je...

    ReplyDelete
  2. salam kak rose..sy nak tanya sikit..puding sagu coktail akkak tu..sama ke caranya buatnya dgn fruits coktail ..sagu tu akak masukkan masa bile...kalau akak sudi & free email saya nor6403@yahoo.com saya pernah makan puding ni di satu majlis..sedapppp..saya biasa buat friuts cokctail je...

    ReplyDelete
  3. w'salam nor64..boleh apa salahnya..sagu tu akak letak lapisan bawah..tunggu sejuk dulu baru letak bahan lain..cara sama cam buat fruit cocktail.

    masa masak sagu tu..bubuh sikit garam..kalau nak sedap lagi..masukan buah mangga..yg di potong dadu..makan sejuk2..

    ReplyDelete
  4. w'salam nor64..boleh apa salahnya..sagu tu akak letak lapisan bawah..tunggu sejuk dulu baru letak bahan lain..cara sama cam buat fruit cocktail.

    masa masak sagu tu..bubuh sikit garam..kalau nak sedap lagi..masukan buah mangga..yg di potong dadu..makan sejuk2..

    ReplyDelete
  5. Salam kak rose..saya suka ulam2 ni lebih2 lagi ulam daun cekur tp ulam bunga kunyit ni tak pernah tahu..hari ni saya petik bunga kunyit buat ulam..hmm memang sedap la kak.Lepas ni jadi menu la pula

    ReplyDelete
  6. Salam kak rose..saya suka ulam2 ni lebih2 lagi ulam daun cekur tp ulam bunga kunyit ni tak pernah tahu..hari ni saya petik bunga kunyit buat ulam..hmm memang sedap la kak.Lepas ni jadi menu la pula

    ReplyDelete
  7. Wa'salam aton..
    Wahh..banyak bunga kunyit tumbuh ye aton? selalu tumbuh ke?
    Tula kan..untung ada kawan maya ni kan..macam2 benda kita tahu..boleh kongsi2 maklumat..

    ReplyDelete
  8. Wa'salam aton..
    Wahh..banyak bunga kunyit tumbuh ye aton? selalu tumbuh ke?
    Tula kan..untung ada kawan maya ni kan..macam2 benda kita tahu..boleh kongsi2 maklumat..

    ReplyDelete
  9. Itu citarasa saya.Kalau makan ada sambal,ulam,ikan kering,memang nasi bertambah lagi mkn ramai2.Mmmmm.....Sedapnya la.Tapi kat Selangor susah nak cari ikan kering kapak.Asal balik Johor mesti bekal ikan tu...Sedap.....

    ReplyDelete
  10. Itu citarasa saya.Kalau makan ada sambal,ulam,ikan kering,memang nasi bertambah lagi mkn ramai2.Mmmmm.....Sedapnya la.Tapi kat Selangor susah nak cari ikan kering kapak.Asal balik Johor mesti bekal ikan tu...Sedap.....

    ReplyDelete
  11. Cair air lior akak ida..lama tak makan ikan kering kapak..makan dgn ubi rebus pun sedap..

    ReplyDelete
  12. Cair air lior akak ida..lama tak makan ikan kering kapak..makan dgn ubi rebus pun sedap..

    ReplyDelete

ping