Hari ini kakyon masak asam rebus ikan tenggiri..kenalah dngan cuaca yang panas..berselera sangat sampai hirup2 kuah sampai habis..
gambar ni minggu lepas punya..
bahannya..
- 2 keping ikan tenggiri
- beberapa biji kacang bendi
- 1 labu bawang besar
- 1inci lalia muda
- sedikit kunyit hidup
- 1 ulas bawang putih
- 4-5 biji cili merah
- 1 biji tomato
- 1 keping asam keping
- 1 sudu kecil pati asam jawa
- sehelai daun kunyit di siat2
- 1 btg serai di titik
Caranya..
Bersihkan ikan seperti biasa. Bendi di potong hujung dan pangkalnya. Cili merah, bawang putih , halia dan kunyit di blender lumat. Bawang besar di mayang halus.
Masukan ikan dalam periuk. masukan juga bahan yang di blender, bawang, bahan-bahan lain dan garam. masak sehingga mendidih dan masukan bendi. masakla.. sehingga ikan cukup masak.
No comments:
Post a Comment