11/07/2014

bawal putih kukus..

As salaam..
iftar hari ke12, masak ikan kukus lagi. Nampaknya masakan ini dah jadi feveret kami..
kali ini try masak ikan bawal putih pulak. Sangat laa lazatnya..orang baru baik demamlah katakan..yang masam-masam juga menambat selera kami.. 


Ikan bawal putih kukus 

Resepi copipaste semula..akak kurangkan apa yang terlebih n tambah apa yang kurang..

4 ekor ikan bawal putih sederhana besar
Basuh bersih, lomor garam dan serbuk lada hitam.
2 inci halia muda di potong nipis atau panjang.
5 ulas bawang putih di penyek atau dimayang nipis ..
tabur atas ikan dan kukus selama 8-10 minit.

1 batang serai hiris serong
 4-5 biji cili api potong kecik
*akak tambah jadi 10 biji cili sbb nak pedas
3 helai daun limau purut racik halus,
akak tambahkan bunga kantan..sayang..dari tergolek2 dalam petiais..baik akak 
guna..taklah membazirkan..racik halus
* yg ini akak tak bubuh..
sekeping asam gelugur 
2 sudu besar jus limau nipis
* akak tambah jadi 3 sudu besar
kalau ada tomato harus akak bubuh juga..:)
* akak tambah 1 biji tomato
semua bahan ini akak tumis dengan sedikit minyak zaitun hingga naik baunya. tapi akak tertumis sampai garing pulak..hehe

dalam bekas lain akak campurkan..
1 sudu teh gula
1 sudu besar sos ikan
* 2 sudu besar sos ikan
2 sudu kicap cair.. akak tambah..sbb akak nakkan warna jadi coklat sikit, kalau jernih kurang menarik selera akak kut. tapi termasin pulak, rasanya 1susu pun dah cukup kut..
* yang ini akak tak bubuh
sepatutnya guna stok ayam 1/2 cawan, tapi akak tak ada..jadi akak guna 1sudu "maggi secukup rasa" dan tambah air 1 cawan..nakkan banyak kuahnya..semuanya akak bancuh sekali
* akak tsmbah air 2 cawan, pastu masukan dalam tumisan bahan A tadi. biar dia ngelegak dan tuangkan  dalam 
bekas ikan. kukus semula selama 5 minit

Pertamakali masak bubur jagung bubuh nangka..
Sedap juga..

Kueh rengas atau kasturi..cucu paling kecik pun suka..

No comments:

Post a Comment

ping