As salaam..
iftar hari ke12, masak ikan kukus lagi. Nampaknya masakan ini dah jadi feveret kami..
kali ini try masak ikan bawal putih pulak. Sangat laa lazatnya..orang baru baik demamlah katakan..yang masam-masam juga menambat selera kami..
Ikan bawal putih kukus
Resepi copipaste semula..akak kurangkan apa yang terlebih n tambah apa yang kurang..
4 ekor ikan bawal putih sederhana besar
Basuh bersih, lomor garam dan serbuk lada hitam.
2 inci halia muda di potong nipis atau panjang.
5 ulas bawang putih di penyek atau dimayang nipis ..
tabur atas ikan dan kukus selama 8-10 minit.
1 batang serai hiris serong
4-5 biji cili api potong kecik
*akak tambah jadi 10 biji cili sbb nak pedas
3 helai daun limau purut racik halus,
akak tambahkan bunga kantan..sayang..dari tergolek2 dalam petiais..baik akak
guna..taklah membazirkan..racik halus
* yg ini akak tak bubuh..
sekeping asam gelugur
2 sudu besar jus limau nipis
* akak tambah jadi 3 sudu besar
kalau ada tomato harus akak bubuh juga..:)
* akak tambah 1 biji tomato
semua bahan ini akak tumis dengan sedikit minyak zaitun hingga naik baunya. tapi akak tertumis sampai garing pulak..hehe
dalam bekas lain akak campurkan..
1 sudu teh gula
1 sudu besar sos ikan
* 2 sudu besar sos ikan
2 sudu kicap cair.. akak tambah..sbb akak nakkan warna jadi coklat sikit, kalau jernih kurang menarik selera akak kut. tapi termasin pulak, rasanya 1susu pun dah cukup kut..
* yang ini akak tak bubuh
sepatutnya guna stok ayam 1/2 cawan, tapi akak tak ada..jadi akak guna 1sudu "maggi secukup rasa" dan tambah air 1 cawan..nakkan banyak kuahnya..semuanya akak bancuh sekali
* akak tsmbah air 2 cawan, pastu masukan dalam tumisan bahan A tadi. biar dia ngelegak dan tuangkan dalam
bekas ikan. kukus semula selama 5 minit
Pertamakali masak bubur jagung bubuh nangka..
Sedap juga..
Kueh rengas atau kasturi..cucu paling kecik pun suka..
No comments:
Post a Comment