Assalaam..
salam ramadhan hari ke 19..
baru nak masukkan menu2 yang akk masak dalam blog ni..
menu2 yang biasa akk masak, ada juga yang pertama kali akk mencubanya. tapi tidaklah akk ikut resipinya 100%. akk olahlah sikit2 mengikut keadaan semasa..
Selalunya akk makan ketam goreng bersalut telor masin dekat di restoran. kali ini akk mencuba memasaknya sendiri. resipi akk ambik dari My Resipi..
jom try..sedap !!!!
Bahan-bahan ( Untuk 2/3 orang )
- - 3 ekor ketam bunga (yang besar) - akk beli 2 ekor
- - 5 biji kuning telur masin - akk guna 2 biji
- - 5/6 batang cili padi (dihiris halus)
- - 2 tangkai daun kari (tarik dari tangkainya)
- - 2 sudu makan mentega
- - 3 sudu makan susu cair
- - 2 sudu teh gula -
- - garam & lada sulah secukupnya
- - Minyak untuk menggoreng
Cara-cara
- Bersihkan ketam and potong empat. Toskan.
- Kukus kuning telur masin selama 5 minit. Kemudian lecek-lecekkan kunig telur dengan sudu sampai berderai. Ketepikan. akk rebus lenyek dengan putih nya sekali
- Di kuali yang bersih, masukkan mentega dan goreng cili padi & daun kari hingga wangi.
- Masukkan kuning telur masin yang dah dilecek kedalam kuali. Gaul hinnga sebati bersama cili padi dan daun kari tadi.
- Bubuhkan sedikit garam, gula, lada sulah dan susu cair. Gaul dan akhir sekali masukkan ketam yang dah digoreng tadi.
- Apalagi...attack la ketam tu. Gerenti jilat jari.
pandai akak masak yea..
ReplyDeletemcm sedap aje :-)
pokok manggis depan rumah..
ReplyDeletebolehlah untuk mkn sendiri.sedap trylah..:)
insyallah cuba :-)
ReplyDeleteterima kasih akak :-)