16/08/2010

Tempe Masak Lemak

Menu semalam untuk berbuka puasa hari ke-6.masak biasa biasa saja..sama macam sebelumnya.Yang lainnya cuma 'tempe masak lemak kuning' cara mak kakyon masak.
Bahannya..
- beberapa keping tempe dipotong ikut suka
- 2 ulas bawang merah
- segengam ikan bilis
- sehelai daun kunyit
- sebesar hujung kelingking kunyit hidup
- 1 sudu kecil jintan manis
- 1 sudu kecil ketumbar
- santan secukupnya
Caranya..
Bawang ,ikan bilis,ketumbar,kunyit dan jintan di tumbuk lumat.Nak blender pun boleh.Daun kunyit dipotong kasar.Masukkan semua bahan dalam periuk, masaklah hingga tempe lembut kemudian masukan daun kunyit dan garam secukup rasa.Hidang..makan dengan nasi panas dan ikan masin dan sambal belacan..woiii sodap mak!..



sambal siakap

tumis sawi dan cendawan
tempe goreng kosong

No comments:

Post a Comment