22/09/2010

ayam panggang madu

Lepas raya aje..dapor pun kurang berasap. Mana tidaknya..terjah rumah sedara mara..belum lagi open house sana sini.Kura-kura panjat dinding ler jawabnya..
Hari ini baru rajin nak masak. Masak sup ayam kosong tanpa kentang ( kentang dah habis )..sambal kicap..ikan kurau masin. Nak goreng ayam, malas pulak..nanti minyak merecik..baru kemas dapor yang tonggang langgang selepas raya. Oya kata ..panggang aje.! Oklah.. panggang pun pangganglah..

bahannya..
5  ketul ayam ( dalam gambar ada 4 aje kan..seketul dah kena sambar )
1 inchi halia
1 ulas bawang putih
sesudu madu
sesudu kicap manis
sesudu serbuk lada hitam
secukup garam
sedikit perasa

Caranya..
Tumbuk semua bahan sampai lumat dan lumurkan pada ayam. Perapkan sekejap. Pastu bakar dalam oven.
Selamat mencuba.. 


1 comment:

  1. betullah kak yon..kalau masak rendang ker..masak goreng ajer..menci nak bersihkan dapurlah..

    jangan sengih ek bila nampak sotong kering..nanti orang ingat apalah pulak

    ReplyDelete

ping