Tertunai sudah hasrat di hati nak masak jantung pisang.Intro seakan tajuk kakina kl pulak. Semalam sembang dengan Inna kt FB..pasal nak masak jantung pisang. Sejak kebelakangan ini selera akak lebih kepada masakan kampung aje. sesekali makan memang sedapkan..
Resepi main agak2 aje..ikut banyak mana tangan ni capai bahan dan ikut gerak rasa hati..hihhi
bahannya..
2 biji jantung pisang
4-5 bawang kecil
sedikit kunyit hidup
1 cmt ketumbar
1/2 jintan kasar
1/2 jintan kecil
segengam ikan bilis
1 biji cili merah
4 biji cili api
sehelai daun kunyit.
santan secukupnya.
caranya..
Buang lapisan kulit jantung..sampai nampak semuanya putih. hiris nipis-nipis dan rendam dengan air garam untuk hilangkan getahnya. biarkan terendam sekejap dan basuh sampai airnya basuhannya jernih.
Semua bahan di tumbuk lumat. ikan bilis di tumbuk separa lumat. cili merah di potong. masukan semua bahan dalam periuk dan masaklah hingga masak. last sekali masukan cili merah dan daun kunyit. jangan lupa garam dan perasa..
No comments:
Post a Comment