25/02/2012

sup ayam cara akk..


Assalaam..
Sebelah petang semalam..akk merajinkan diri kedapur comel akk tu..sebab ada permintaan, teringin nak makan sup ayam.
Inilah rupanya sup ayam yang akk masak. tidaklah susah nak memasaknya..


 perlukan beberapa ketul ayam yang di basuh bersih..
2 ketul ubi kentang di bersihkan di belah 4..
1 inci halia yg sederhana besar..
beberapa tangkai daun sup..
5-6 ulas bawang merah..kalau guna bawang besar sebijik saja.*pernah dengar tukang masak kata..klau masak sup kena bubuh bawang lebih..baru sedap..wallahuaklam*
2 ulas bawang putih..
2 sudu rempah *sup adabi*
sebungkus rempah penumis *puteri*
garam,perasa dan bawang goreng serta air secukupnya.

 tumbuk semua bawang dan halia sampai lumat. panaskan minyak secukupnya dalam periuk dan tumis bahan yang ditumbuk tadi. bila nak naik bau..masukkan rempah penumis kacau sampai naik bau. pastu masukan rempah serbuk..kacau..masa ni kecikkan api takut rempah hangus..pastu masukkan air separuh. masukkan ayam, kentang dan garam. tutup periuk.biar mendidih supaya segala perasa rempah2 resap dalam isi ayam dan kentang.bila  ayam dah hampir masak dan lembut..tambahkan sebahagian air lagi.masaklah sehingga semua ayam dan kentang masak sepenuhnya..taburla daun sup dan bawang goreng.
selamat mencuba dan menjamu selera..:))

2 comments:

  1. Salam Kak...Salam singgah sini..Nice blog..sedap betul tgk sup ayam tu...Kena betul klu gandingkan ngan sambal kicap

    ReplyDelete
  2. Salam kak Yon..MIL atie pon cakap camtu gak,klu masak2 byk isi bawang lg sedap!

    ReplyDelete