25/08/2013

Masak Asam Pedas Ikan Parang

salam.. 
hari ini masak asam pedas ikan parang lagi. baru jer 3 hari lepas masak..masih ada permintaan lagi..hihi
Semasa makan 3 hari lepas.. Ai beritahu Nadia belajarlah masak asam pedas ikan parang versi ibu!
bukan nak kata sedap sangat masakkan asam pedas ikan parang akk ni..*  orang lain punya masakkan pun lagi sedap * asalkan en.papa, anak2 dan cucu2 akk suka makan,  akk dah cukup bersyukur..

 inilah masakan asam pedas ikan parang versi kakyon.

4 ketul ikan parang di bersihkan.
 semangkok kecil cili kering buang biji, direbus dan basuh bersih bersama 1 labu bawang besar dan belacan di blender sampai lumat..



bawang kecil, bawang putih, halia, kunyit  di tumbuk lumat....


tumis bahan yg di tumbuk dengan minyak secukupnya sehingga naik bau..

masukan cili dan tumis sampai pecah minyak..
masukan sedikit halba dan garam..

bila cili sudah garing dan naik bau masukan ikan..biarkan sekejap supaya rasa garam resap pada ikan. balik kan dan masukan air asam jawa. kalau rasanya kurang masam tambah lah sekeping asam keping. boleh juga tambah tomato dan daun kesum kalau suka
tapi akk suka bau aroma halba dan kunyit basah dalam masakan tersebut. bubuhlah perasa dan biarkan seketika sebelum di hidang supaya semua perasa meresap dalam ikan..
selamat mencuba..

1 comment:

ping