05/04/2011

ketam masam manis


Salam dan selamat sejahtera.
Suka tak makan ketam? kepada sesiapa yang suka makan tu..jangan terliur ye tengok gambar ni.Buat tatapan mata aje..masakan akak ni.Kalau nak makan..boleh laa datang rumah..hehe
Ketam masak masam manis.resepi ini bukan saja untuk masak ketam..masak siput sedut pun sodap.


resepinya..
2 ekor ketam( masak 2 ekor saja utk 2 org..yg sorang lagi tak makan ketam)
3-4 biji cili merah(kalau nak pedas tambah cili api)
4-5 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
sebesar ibu jari halia
sebesar ibu jari kunyit hidup
sebatang serai( dititik )
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar tomato sos
1/2 sudu besar gula( ikut suka )
1 cawan air ( ikut keperluan )
garam dan perasa secukup rasa.


caranya..
Semua bahan di tumbuk lumat. Panaskan minyak secukupnya dalam kuali, tumis bahan-bahan yang di tumbuk, masukan serai.Tumis hingga berbau wangi. Masukkan sos tiram dan sos tomato.Tambah air dan masukan ketam, garam dan gula. Balik-balikkan sehingga masak. Kalau suka..bila sudah cukup rasa masam, manis, masinnya..pecahkan telor kacau hingga masak.( tapi akak tak tarok pun..)



2 comments:

  1. Asslamualaikum Yon,

    sedap lauk ketam ni...kecur akak tengok...

    ReplyDelete
  2. w'kumsalam Nuridah..
    tengok aje dah kecur..belum mkn lagi.hihi

    ReplyDelete