28/05/2014

kueh keria keledek oren

As salaam..
tetiba teringin nak makan kueh keria..
beli keledek oren lebih murah harganya..
selalu guna keledek putih lembik jadinya..
bila guna keledek oren sangatlah sedapnya..heeeee
cara buat akak main taram jer..tak ikut sangat resepinya. ikut jer cara apa yang emak akak pernah buat..
tapi kalau nak resepinya ada akak copy paste dari blog Masam Manis. baliau pun copy dari blog Kak Wan..



KUIH KERIA
By: Kak Wan
Rujukan : Citarasawan

250 gm keledek putih atau oren
1 sudu besar tepung ubi
80 gm tepung gandum
1/2 sudu teh garam

Untuk Menyalut Keria
80 gm gula pasir
3 sudu besar air

Rebus keledek keledek hingga empuk dan lenyek ketika masih panas
Masukkan garam, tepung ubi dan tepung gandum, uli hingga bergaul sempurna dan tidak lekat di tangan
Timbang doh seberat 40 gm setiap satu
Bulatkan dan leperkan
Bentukkan lubang bulat di tengah
Setelah siap, goreng terendam dalam minyak yang sederhana panasnya hingga kuning keemasam
Angkat dan toskan minyaknya
Biarkan sejuk.

Untuk menyalut keria
Sediakan kuali
masukkan gula dan air dalam kuali dan masak hingga gula pekat
Masukkan keria gaul rata sehingga adunan gula tadi jadi bertali
Segera tutupkan api
Terus mengacau hingga gula kering dan menyaluti keseluruhan bahagian kuih
Di hidangkan segera
* jika menggunakan keledek oren, tambahkan sedikit sukatan tepung kerana keledek oren sangat lembut
 

No comments:

Post a Comment