08/07/2014

pengat pisang..

As salam..
Menu di bulan puasa dalam cuaca panas ni..apa yang lebih sedap di tekak..melainkan yang manis dan  sejuk..
Maka hari-hari lah akak masak bubur dan pengat. Baru lepas masak bubur kacang, bubur cha cha, pengat labu dan bubur jagung. Hari ini dah teringin nak makan pengat pisang pulak. Akak ni tak suka kalau masak bubur atau pengat campur-campur banyak bahan. Ada orang suka masak pengat pisang campur sagu atau bubur cha cha campur keledek. Kalau campurkan banyak bahan..nanti tak dapat nak menikmati rasa aroma bubur atau pengat yang kita masak..


Kebetulan santan kat rumah sudah habis. Semasa  akak ke Tesco beli barang keperluan dapur akak teringat iklan Nuffnang kat blog akak tentang santan S&P. Terfikir pulak akak ingin mencuba bagaimana pula rasanya santan S&P ini. tak perlulah setia dengan satu jenama saja kan..kenalah mencuba pelbagai jenama juga..baru tahu apa perbezaannya setiap jenama itu..

tidak menghampakan selera akak. rasanya lebih lemak dan pekat. percaya tak, dengan sesisir pisang abu/kapok akak hanya guna separoh kotak santan.sungguh menjimatkan..

 gabungan aroma pisang abu, daun pandan dan santan S&P..sangat membuka selera akak. wanginya semerbak keseluruh taman perumahan akak..hahaha

No comments:

Post a Comment

ping